Unitatea 1. – Capacitate de rezistență / schimbare
Multitudinea de întâmplări care au loc cu tine, familia ta, prietenii tăi, pe internet, în știri, la locul de muncă, la școală, pe stradă... creează cu o paletă colorată pentru tine și declanșează vise și obiective care atrag după sine stări dorite de „înțelegere”, „reușită”, dragoste”, „entuziasm”, „siguranță”, „mulți bani”, „recunoaștere”, „cunoștințe” și îți vei dori fiecare stare de beneficiu imaginabilă.
O multitudine de povești au dat naștere unei multitudini de obiective, iar situațiile independente de tine îți testează serios rezistența și relația ta față de schimbare.
În primul rând, să lămurim mai exact ce este capacitatea de rezistență?
Capacitatea de rezistență este o trăsătură de personalitate care indică reziliența sufletească, care permite adaptarea cu succes la circumstanțe provocatoare sau amenințătoare. (A.Masten,1990).
În cazul în care TU te confrunți cu o alegere în carieră, de exemplu, sau chiar o decizie privind studiile tale, o problemă într-o familie sau într-un grup de prieteni, capacitatea ta de rezistență va fi activată. Evident, cu cât capacitatea ta de rezistență este mai mare, cu atât rezultatul situației tale este mai pozitiv.
Schimbarea care sosește în viața ta, te afectează emoțional în cazul unei situații mai grave, problematice, figura de mai jos indicând și faptul că etapele emoționale prin care treci sunt asociate în mare parte cu emoții negative, de aceea este IMPORTANT să-ți spunem că este NATURAL faptul că în procesul schimbării și într-o circumstanță dificilă nu te simți bine, în siguranță, mulțumit.
Exercițiul 1:
Scopul exercițiului la care te invităm să faci față este să privești în oglindă asupra capacității tale de rezistență și cum reacționezi la schimbări în circumstanțe dificile.
Imaginea înfățișează o persoană în mișcare în jurul căreia se întâmplă evenimentele. Imaginează-ți că TU ești acea persoană. Imaginează-ți că se întâmplă multe lucruri în același timp, te confrunți cu o decizie dificilă, urmează să apară o schimbare. Fiecare cifră, semn este un simbol al unei anumite persoane sau circumstanțe. Te rugăm să ne scrii AICI, ca în momentul în care te-ai gândit în retrospectivă la ceea ce s-a întâmplat cu tine, ce poveste de viață sau situație evocă în tine și scrie-ne pe scurt povestea și mai ales încearcă să formulezi cele 3 sentimente care pe care le-ai simțit în interiorul tău!
După cum am menționat în unitatea 6, comentăm practicile fiecărei unități, deci iată:
Pentru exercițiul din unitatea 1 – comentariu
Poate ți s-a părut deranjant să împărtășești din prima o poveste personală și emoții personale cu noi. Pentru noi, această practică este o primă cunoaștere a ta și pentru a îți putea trimite un feedback personal la final, este important să știm cât de implicat ești, cât de sincer ești și cât de dispus ești să începi exercițiile, lecțiile.
Reamintirea propriei tale povești și evidențierea emoțiilor este un proces cognitiv, un proces cognitiv care este primul pas în a fi deschis pentru a te dezvălui în fața ta și, dacă este cazul, în fața noastră. Cele 3 sentimente pe care le-ai evidențiat sunt cele 3 sentimente care te caracterizează atunci când te afli într-o situație de schimbare, într-o situație dificilă. Acesta este punctul de plecare pentru a înțelege ce se întâmplă în interiorul tău și apoi să te gândești ce direcție trebuie să urmezi.
Îți recomandăm sursele/bibliografia din unitatea 1:
Lista lecțiilor
- Unitatea 1. – Capacitate de rezistență / schimbare Durata (minute): 40
Teachers Info
Olah Kata
- Website: https://www.matterz.ro
-
M-am născut în Sfântu Gheorghe şi am trăit aici până la vârsta de 18 ani, luând bacalaureatul în Liceul Mikes Kelemen. În 2005, am ajuns la facultate în Cluj-Napoca. Istoric profesional: După absolvirea facultăţii din Cluj-Napoca, aproape 6 ani am lucrat ca şi coordonator de centru la Organizaţia Caritas din Satu Mare,...