1 egység – Képviselet

1 egyseg - kepviselet

Nihil novi sub sole. – Nincs új a Nap alatt.

A Prédikátor Könyvében (Károli Biblia) hangzik el ez a ma is érvényes mondás, és senki sértésnek ne vegye, hogy újszerű innovációmenedzsmenti stratégiák ellenére igazmondásnak tartjuk. Ötletek áradata vesz bennünket körül, pitchversenyek kerülnek megszervezésre, ahol az ötletet minél frappánsabban, de szakmaian kell bemutatni. Ezzel az elhatározást, bátorságot és kommunikációs manővereket igénylő szemponttal kezdenénk az ötleted vizsgálatát, a hogyan képviseled azt kérdésével?

Mindannyian ismerjük és igen, a csapból is ez folyt egy ideig, de kétségtelenül áttörést jelentett Steve Jobs, az Apple alapítójának ötlete. Ötleted, akkor érvényes, ha az értéket hordoz, szenvedélyt képvisel és a másképp gondolkodást ösztönzi – tartja Steve Jobs, hiszen bármilyen méretű/kaliberű is legyen az az ötlet elsősorban egy változást kell, hogy előidézzen.

Ha még nem láttad, nézdd meg Steve Jobs egyik leginspirálóbb beszédét: https://www.youtube.com/watch?v=keCwRdbwNQY&t=35s (cask angolul érhető el), de akár megnézheted a nemrég készült amerikai nagyfilmet is róla, itt, magyarul: https://videa.hu/videok/film-animacio/steve-jobs-O3cmo1ONgNF0qkDJ.

1 gyakorlat

Azonnal a mélyvízbe dobunk és magadnak is bekell vallanod a gyakorlat végeztével, hogy mi az igazi véleményed az öletedről? Arra kérünk, hogy a figyelmedbe ajánlott bibliográfia vagy saját kutatásaid, tapasztalatod adatanak felhasználásával vázoldd fel az ötleted, mondd el nekünk, hogy miért tartod ötleted fontosnak. Képzeldd hozzá, hogy kaphatnál 10 000EUR kezdőtőkét hozzá, hogy indítsd be! Játéknak tűnhet és szórakozásnak, de ha megvalósítani szeretnéd azt, most már elmondjuk neked, hogy egy befektető/pályázatíró sem vállalja be az ötleted kidolgozásra, ha az, nem befolyásolja Őt, ha nem érzi meg az ötleted nyereségét. Próbálj ösztönösen felmondani a telefonod voice recorderére vagy akár egy rövid videóban egy 1 perces bemutatását az ötletednek és küldd el azt nekünk IDE!

Saját döntésed hogy hányszor indulsz neki, újrapróbálhatod többször, de kérünk akkor min. 2 verziót küldj be, amelyeket jónak látod! Mi, a következő szempontok alapján fogjuk értékelni:

 • Milyen értéket hordoz?
 • Provokál?
 • Milyen változást akar elérni?

Fontos tudnod, hogy saját magad teszteled ezáltal a gyakorlat által, nem nekünk adod el az ötleted! A kettőnk közti szerződés része, hogy mi nem használhatjuk fel ötleted a TE beleegyezésed nélkül, hiszen az a tied. Ahogyan képviseled ötleted, az rólad szól és önszembesítést von maga után. Drukkolunk Neked és bármilyen válasz is érkezik, MÁR gratulálunk, hogy elvégezted a feladatot, hiszen a gondolati síkból a szavak mezejére terelted az ötleted, átadod és vállalod azt, amit első lépésként tartunk egy ötlet további kidolgozásához!

Ajánljuk figyelmetekbe az 1 egység forrásait/bibliográfiáját:

 

Leckék jegyzéke

 • 1 egység – Képviselet Időtartam (perc): 45
 • 2 egység – Célcsoport Időtartam (perc): 50
 • 3 egység - Társak Időtartam (perc): 50
 • 4 egység – Anyagiak / pénz Időtartam (perc): 60
 • 5 egység – Rizikó Időtartam (perc): 45
 • 6 egység - Fenntarthatóság Időtartam (perc): 50
 • 7 egység – Visszajelzés Időtartam (perc): 5

Teachers Info

Olah Katalin

Olah Katalin

 • Website: https://www.matterz.ro
 • Sepsiszentgyörgyön születtem, 18 éves koromig itt is éltem,a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban érettségiztem. 2005-ben Kolozsvárra kerültem egyetemre. Szakmai múltam: Kolozsvári egyetem után közel 6 évet intézményvezetőként dolgoztam a Szatmárnémeti Caritas Szervezetnél, amiután 9 hónapot töltöttem Izlandon,...

A matterz.ro és a matterz.tips weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.