1 egység – Ellenálló képesség/változás

01 ellenallo kepesseg

A tömérdek történet, ami zajlik veled, családoddal, barátaiddal, a neten, hírekben, a munkahelyen, suliban, utcán...színes palettát állít fel neked, és olyan álmokat, célokat indít benned, amelyek „megértést”, „sikert”, „szerelmet”, „izgalmat”, „biztonságot”, „sok pénzt”, „elismerést”, „”tudást” és minden elképzelhető, javadat szolgáló állapotokat kívántat meg. A tömérdek történet szülte tömérdek cél, és a rajtad kívülálló helyzetek komolyan próbára teszik ellenálló képességed és a változáshoz való viszonyod.

1 lecke

Először is pontosítsunk, mi az ellenálló képesség?

Az ellenálló képesség egy lelki rugalmasságot jelző személyiségjellemző, ami lehetővé teszi a sikeres alkalmazkodást a kihívást jelentő vagy fenyegető körülmények esetén. (A.Masten,1990).

Abban az esetben, amikor te pl. egy pályaválasztási döntés előtt állsz, vagy akár egy tanulmányi döntéssel, egy családban vagy baráti társaságban zajló problémával szembesülsz akkor aktiválódik az ellenálló képességed. Nyilván, minél magasabb az ellenálló képességed, annál inkább pozitívabb a kimenetele a helyzetednek. A változás folyamata

A változás, ami érkezik az életedbe, egy komolyabb, problémásabb ügy esetén érzelmileg meghordoz, az alábbi ábra is jelzi, hogy az érzelmi szakaszok, amelyeken keresztül mész, többnyire a negatív érzelmekkel vannak társítva, tehát fontos kijelentenünk neked, hogy természetes az, hogy a változás és egy nehéz körülmény folyamatában nem érzed jól, biztonságban, elégedetten magadat.

1 gyakorlat

A gyakorlat célja amelyre meghívunk, hogy szembesülj, tükröt tarts magadnak, hogy milyen az ellenálló képességed és nehéz körülmény esetén hogyan reagálsz a változásra.

3 abra

A kép egy mozgásban levő személyt ábrázol, aki körül zajlanak a dolgok. Képzeld el, hogy te vagy az illető. Képzeld el, hogy sok minden zajlik egyszerre, egy nehéz döntés előtt állsz, egy változás van készülőben. Minden ábra, jel egy bizonyos személynek, körülménynek a szimbóluma. Kérünk téged, hogy írd le nekünk ide, hogy visszagondolva a veled való történésekre, melyik élettörténetet, helyzetet idézi fel benned és röviden írd le nekünk azt a történetet s különösen törekedj arra, hogy fogalmazd meg azt a 3 érzést, ami zajlott benned!

Amint említettük a 6. egységben minden egység gyakorlatához megjegyzést fűzünk, íme:

1 egység gyakorlatához – megjegyzés

Talán zavarónak tűnhetett számodra, hogy egyből személyes történetet és személyes érzelmeket ossz meg velünk. Számunkra, ez a gyakorlat egy első ismerkedés veled és ahhoz, hogy személyes visszajelzést tudjunk a végén számodra küldeni, fontos, hogy tudjuk, mennyire veszel részt, mennyire vagy őszinte és mennyire vagy hajlandó nekilátni a gyakorlatoknak, leckéknek.

A saját történeted visszaidézése és érzelmeidre való rávilágítás egy kognitív folyamat, egy megismerő folyamat, amely első lépése a nyitottság a feltárulkozásra önmagad előtt és adott esetben előttünk. A 3 érzés, amit megragadtál, az a 3 érzés, amely rád jellemző, amikor egy változással járó helyzetben, egy nehéz körülményben találod magad. Ez a kiinduló pontja, annak, hogy megértsd mi zajlik benned és aztán gondolkodj el azon, hogy milyen irányba indulj tovább.

Ajánljuk figyelmetekbe az 1 egység forrásait/bibliográfiáját:

Olvasmány:

Teszt:

Leckék jegyzéke

  • 1 egység – Ellenálló képesség/változás Időtartam (perc): 40
  • 2 egység – Komplexitás Időtartam (perc): 45
  • 3 egység - Figyelem Időtartam (perc): 60
  • 4 egység – Kreativitás Időtartam (perc): 60
  • 5 egység – Értékeim Időtartam (perc): 45
  • 6 egység – Értékelő Időtartam (perc): 60
  • 7 egység – Visszajelzés Időtartam (perc): 5

Teachers Info

Olah Katalin

Olah Katalin

  • Website: https://www.matterz.ro
  • Sepsiszentgyörgyön születtem, 18 éves koromig itt is éltem,a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban érettségiztem. 2005-ben Kolozsvárra kerültem egyetemre. Szakmai múltam: Kolozsvári egyetem után közel 6 évet intézményvezetőként dolgoztam a Szatmárnémeti Caritas Szervezetnél, amiután 9 hónapot töltöttem Izlandon,...

A matterz.ro és a matterz.tips weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.